A Group Show curated by RE:

04-09-2010 t/m 26-09-2010    Croxhapox Gent
(For English click  here )  // (Pers? Klik hier)

Edward Clydesdale Thomson (UK), Sara Deraedt (B), Eva-Fiore Kovacovsky  (CH), Anouk Kruithof (NL), Alexandra Leykauf (D), Valérie Mannaerts (B), Michèle Matyn (B), Saskia Noor van Imhoff (NL), Jimmy Robert (FR), Dominique Somers (B), Tania Theodorou (EL), Katleen Vinck (B), Claudia Weber (D) & W. Wolkman (B)

Op bijna alle foto’s staat iets afgebeeld. Over dat iets op of in een foto valt een hoop te zeggen. Je kunt daar niet blind voor zijn. Toch is de foto an sich ook iets, een fysiek object, met tactiele eigenschappen, dat tot leven kan komen in de ruimte. Naast het traditionele idee van de foto als representatiemiddel kan het als object ook onderdeel worden van een plastische voorstelling.

De tentoonstelling A Group Show zoomt in op een alternatieve omgang met het fotografische object. Ze legt de nadruk op de wijze waarop beelden door kunstenaars benaderd worden en hoe fotografie ingezet wordt in een (vaak associatief) spel van constructie en deconstructie van het medium zelf. De tentoonstelling wil datgene dat het autonome beeld representeert op de achtergrond plaatsen en het accent leggen op de materiële en ruimtelijke eigenschappen van het beeld. Ze brengt mensen samen die een onderzoekende attitude aan de dag leggen ten opzichte van het medium fotografie en wil dit doen door een context te creëren waarbinnen nagedacht en geëxperimenteerd kan worden.

Kunstwerken: Tamelijk willekeurige tussenstanden van een intellectueel proces dat onbeperkt kan worden opgepakt, voortgezet, veranderd, tenietgedaan (uit de ‘cahiers’ van Paul Valéry)

A Group Show wordt opgevat als tijdelijke ‘werkplaats’ waar de curatoren een dialoog aangaan met de kunstenaars over de ruimte. De kunstenaars worden uitgenodigd om – met hun autonome werk als uitgangspunt – betrokken te zijn bij de totstandkoming van de tentoonstelling en mee te denken over hoe een betekenisvol geheel gecreeërd kan worden.

Maarten Dings - Joachim Naudts -  Egon van Herreweghe (RE:)

 

Praktisch 

Locatie: Croxhapox
Lucas Munichstraat 76/82
9000 Gent  (Plattegrond: klik hier)

De tentoonstelling is gratis te bezoeken en loopt van 04-09-2010 t/m 26-09-2010

 

Publicatie

W. Wolkman werkte gedurende de opbouwweek ter plekke aan een publicatie. Tot vlak voor de opening werden 'alle' bewegingen geregistreerd als objectieve data. De weken nadien werden de verzamelde gegevens verwerkt en geïnterpreteerd. De visuele resultaten hiervan worden in de publicatie gecombineerd met een tekstueel luik. Dit tekstuele luik bestaat uit een tekst over de tentoonstelling door Hans Theys, diverse teksten van de curatoren en een selectie uit de correspondentie tussen curatoren en kunstenaars.

De publicatie is voor 8 euro te koop door een mail te sturen naar info@punctum.be of via een van volgende kanalen:

België: Croxhapox (Gent), Copyright (Gent & Antwerpen),  Bozar (Brussel), Boekhandel Sint-Hubertus (Brussel), Fotomuseum (Antwerpen), MUHKA (A'pen)

Nederland: Nederlands Fotomuseum (Rotterdam), Boekie Woekie (Amsterdam), Premsela (Amsterdam), Atheneum (Amsterdam)

Duitsland: Motto (Berlin), Do you read me?! (Berlin), Pro qm (Berlin)

Zwitserland: Motto (Genève), Motto (Zurich)

 

Meer info over 'A Group Show' of Punctum? Mail ons of bezoek ons op Facebook.

Ter promotie van de tentoonstelling werden door de deelnemende kunstenaars posters gemaakt. Resultaten van deze handgemaakte en unieke werken kunt u hier bekijken. De posters zijn een concept van W. Wolkman.

 

'A Group Show' werd mogelijk gemaakt door: