Voorjaarslezingen

Deze lente organiseert vzw Punctum wederom een lezingenreeks in Gent. Hieronder vind u alle informatie. Iedereen van harte welkom!

 

Laurel Ptak (VS) – Zondag 20 Maart 2011 / 15:00 / Zebrastraat Gent

(Opgelet, deze Lezing is in het Engels.)

 

I Heart Photograph is een van de fijnste blogs over de alternatieve, hedendaagse fotografie. De populaire Amerikaanse blog groeide sinds eind 2006 uit tot dé plek voor eenieder die de fotografie ook graag vanuit een andere hoek bekijkt. Laurel Ptak, bezieler van wat ooit een “super lo-fi” platform was, komt voor het eerst een lezing geven in België. Hierin zal ze uitweiden over het bloggen zelf, maar meer nog over de impact van het internet op de huidige generatie fotografen en kunstenaars. Sinds enkele jaren begeeft ze zich echter ook in de wereld van de real-life tentoonstellingen. Over de schijnbare dualiteit tussen de digitale wereld en de fysische ruimte van een museum of galerie komt ze eveneens graag met ons van gedachten wisselen.

www.iheartphotograph.com

 

Rob Hornstra (NL) – Donderdag 07 april / 19:00 / anatomisch auditorium KASK Gent

(In samenwerking met de vakgroep fotografie van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten.)


Rob Hornstra (Utrecht, 1975) moet een van de meest veelbelovende jonge fotograaf van de lage landen zijn. Alleen al in de laatste 4 maand won hij met het Sochi Project de ‘Canon Prize 2010’, was laureaat bij de ‘Photo-eye best books 2010’ alsook bij de ‘Magnum Expression Award’. Dit ‘slow journalism’ project, waarvoor hij sinds 2009 met schrijver en filmmaker Arnold Van Bruggen samenwerkt, speelt zich af in en rond Sochi, het Russische, subtropische stadje waar de Olympische Winterspelen van 2014 plaats zullen hebben.

Met plezier komt Hornstra dit uitzonderlijke project toelichten. Een project dat voor de volle honderd procent afhankelijk is van donaties. Met begrippen als crowd funding en slow journalism in het achterhoofd wordt dit ongetwijfeld een geanimeerde avond.

www.thesochiproject.org

 

 

 

Johan Swinnen (BE) – Donderdag 28 april / 20:00 / Zebrastraat Gent

 

Johan Swinnen (°1954) is professor hedendaagse kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit Brussel, aan de Artesis Hogeschool Antwerpen en gastdocent aan de Université de la Sorbonne Nouvelle- Paris III. Daarnaast is hij actief als fotograaf en publiceert hij met de regelmaat van de klok belangwekkende boeken over de fotografie als 'De Kunst van het fotoarchief' en 'The Weight of Photography'.

Onder het motto ‘De fotografie als troost’, zal Swinnen spreken over de rol die fotografie kan spelen bij het verwerken van zowel collectieve trauma’s als ‘klein persoonlijk leed’. De voorbije jaren was hij actief in Palestina, Suriname, Rwanda, Nepal en Bangladesh en ontwikkelde hij een methode (The Photo-Anthology-Learning Method) om ontwikkelingslanden te helpen een fotografisch collectief geheugen op te bouwen. Hiermee wil hij een alternatief bieden aan de doorsnee Euro-Amerikaanse cultuur en ons uitnodigen om een nieuwe visie mét een missie te ontdekken binnen de hedendaagse fotografie. Het leeuwendeel van de wereldbevolking woont in de ‘derde wereld’; hoog tijd dus voor een nieuwe geschiedenis van de wereldfotografie gericht op de Noord-Zuidverhoudingen…

 

 

 

Driewerf – XX Mei / 19:00

(Datum en locatie worden later bekendgemaakt op onze website)

 ‘Driewerf’ is een reeks avonden waarin drie jonge fotografen worden uitgenodigd om in een ongedwongen sfeer te spreken over hun ‘werk in uitvoering’. Tijdens deze eerste avond brengen we drie documentaire fotografen samen:

Bieke Depoorter (°1986) – Won met ‘oe menia’, over haar reizen naar Rusland, de prestigieuze Magnum Expression Award en is momenteel bezig met een werk over de Verenigde Staten. www.biekdepoorter.be

 Debby Huysmans (°1980) – Stelde regelmatig tentoon in binnen- en buitenland en publiceerde daarnaast ook twee boeken: ‘Elementarz’ (2005, Oost Polen) en ‘Sibir' (2010, Siberië). www.debbyhuysmans.be

 Thomas Janssens (°1982) - Studeerde af aan de KASK met een reeks over de Bosnische stad ‘Mostar’ en werkte sindsdien gestaag verder in de Balkan (onder meer in het kader van een fotoproject voor CC Strombeek). www.thomas-janssens.be

 

Praktisch:

Toegang tot de lezingen is gratis, maar vol = vol. Het is niet mogelijk op voorhand te reserveren.

Kunstplatform Zebrastraat: Zebrastraat 32, 9000 Gent, www.zebrastraat.be
KASK: Louis Pasteurlaan 2, www.kask.be

Na afloop van de lezingen bent u van harte welkom om gezamenlijk iets te drinken in de bar.
Het najaarsprogramma (september-december 2011) zal in de zomer bekend gemaakt worden.


Volg Punctum op facebook.

Onze dank gaat uit naar Stad Gent en de Koninklijke Academie voor schone Kunsten Gent, zonder wie dit project niet mogelijk zou zijn geweest.