Voorjaarslezingen

Zondag 20 maart 2011 - Zebrastraat: Laurel Ptak (VS)
I Heart Photograph is een van de fijnste blogs over de alternatieve, hedendaagse fotografie. De populaire Amerikaanse blog groeide sinds eind 2006 uit tot dé plek voor eenieder die de fotografie ook graag vanuit een andere hoek bekijkt. Laurel Ptak, bezieler van wat ooit een “super lo-fi” platform was, komt voor het eerst een lezing geven in België. Hierin zal ze uitweiden over het bloggen zelf, maar meer nog over de impact van het internet op de huidige generatie fotografen en kunstenaars. Sinds enkele jaren begeeft ze zich echter ook in de wereld van de real-life tentoonstellingen. Over de schijnbare dualiteit tussen de digitale wereld en de fysische ruimte van een museum of galerie komt ze eveneens graag met ons van gedachten wisselen.
www.iheartphotograph.com

Donderdag 07 april 2011 - KASK: Rob Hornstra (NL)
Rob Hornstra (Utrecht, 1975) moet een van de meest veelbelovende jonge fotograaf van de lage landen zijn. Alleen al in de laatste 4 maand won hij met het Sochi Project de ‘Canon Prize 2010’, was laureaat bij de ‘Photo-eye best books 2010’ alsook bij de ‘Magnum Expression Award’. Dit ‘slow journalism’ project, waarvoor hij sinds 2009 met schrijver en filmmaker Arnold Van Bruggen samenwerkt, speelt zich af in en rond Sochi, het Russische, subtropische stadje waar de Olympische Winterspelen van 2014 plaats zullen hebben.
Met plezier komt Hornstra dit uitzonderlijke project toelichten. Een project dat voor de volle honderd procent afhankelijk is van donaties. Met begrippen als crowd funding en slow journalism in het achterhoofd wordt dit ongetwijfeld een geanimeerde avond.
www.thesochiproject.org

Donderdag 28 april 2011 - Zebrastraat: Johan Swinnen (BE)
Johan Swinnen (°1954) is professor hedendaagse kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit Brussel, aan de Artesis Hogeschool Antwerpen en gastdocent aan de Université de la Sorbonne Nouvelle- Paris III. Daarnaast is hij actief als fotograaf en publiceert hij met de regelmaat van de klok belangwekkende boeken over de fotografie als 'De Kunst van het fotoarchief' en 'The Weight of Photography'.
Onder het motto ‘De fotografie als troost’, zal Swinnen spreken over de rol die fotografie kan spelen bij het verwerken van zowel collectieve trauma’s als ‘klein persoonlijk leed’. De voorbije jaren was hij actief in Palestina, Suriname, Rwanda, Nepal en Bangladesh en ontwikkelde hij een methode (The Photo-Anthology-Learning Method) om ontwikkelingslanden te helpen een fotografisch collectief geheugen op te bouwen. Hiermee wil hij een alternatief bieden aan de doorsnee Euro-Amerikaanse cultuur en ons uitnodigen om een nieuwe visie mét een missie te ontdekken binnen de hedendaagse fotografie. Het leeuwendeel van de wereldbevolking woont in de ‘derde wereld’; hoog tijd dus voor een nieuwe geschiedenis van de wereldfotografie gericht op de Noord-Zuidverhoudingen…

Najaarslezingen

Donderdag 13 oktober 2011 - Zebrastraat: Mrs Deane (NL/D)
Mrs Deane is een van de meest prikkelende en invloedrijke fotografieblogs die u op het internet zult tegenkomen. De blog is het geesteskind van Hester Keijser en Norman Beierle, een kunstenaarsduo dat zijn lezers vanuit hun thuisbasis Den Haag met veel hartstocht, eloquentie én kennis van zaken doorheen het hedendaagse fotografielandschap loodst.
Voor deze punctumlezing zal de vrouwelijke helft van Mrs. Deane ons een inkijkje gunnen in haar veelzijdige universum. Naast haar werkzaamheden voor de blog is Hester Keijser ook en vooral actief als curator (o.a. voor 'The Empty Quarter Gallery' in Dubai), autonoom kunstenaar en geeft ze regelmatig workshops over het maken van fotoboeken. Wij weten niet waar ze de tijd vandaan haalt, maar weten wel dat haar projecten onze tijd altijd waard zijn. Dit geldt zeker ook voor deze bijzondere avond. Tijdens de 'lezing', die opgevat wordt als een 'talkshow', zal Hester ons aan de hand van een aantal fragmenten meenemen op dooltocht.
We verlaten het Avondland en gaan al zwervend op zoek naar onontgonnen gebieden. Van Google image search, via surrealisme in de Sahara naar een merkwaardige hommage aan Bernd en Hilla Becher. "Origineel, eigen en los van regels" schreef de Volkskrant al over Mrs. Deane. Wij hebben daar behalve het adjectief 'onmisbaar' weinig aan toe te voegen en nodigen u dus graag uit om samen met ons te verdwalen.
www.beikey.net/mrs-deane

Donderdag 22 november 2011 - KASK: Hans Eijkelboom (NL)
Hans Eijkelboom (Arnhem, 1949) is sinds de jaren zeventig een van de grondleggers van de conceptuele kunst en fotografie in Nederland. Zijn reeksen verhouden zich tot het individu in de samenleving, maar dan zonder de romantisch documentaire houding die daar meestal mee gepaard gaat. Sociale antropologie door middel van fotografie, zij het dan doorspekt met een doorgedreven droge humor en speelsheid.
Eijkelbooms precisie en volharding spreken vooral uit zijn 'fotonotities', die enkele jaren terug nog perfect geplaatst werden in de rotonde van het Muhka tijdens de tentoonstelling 'De Orde der Dingen'. Vijftien jaar lang ging hij elke dag de straat op, camera in de hand. Bernd & Hilla Becher en Ed Ruscha in het achterhoofd houdend toont Eijkelboom ons typografieën van de plaatselijke bevolking, die ons een scherp portret voorhouden van de huidige markt-gedomineerde maatschappij.
Eijkelbooms interesse ligt in de botsing van de idealistische denkbeelden van het modernisme met de werkelijkheid. Tijdens de lezing zal hij trachten een inzicht te verschaffen in de manier waarop hij zijn franjeloze foto-praktijk inzet om die botsing te doorgronden.
www.photonotebooks.com

Donderdag 01 december 2011 - Zebrastraat: Gie van den Berghe (BE)
'Wat betekent fotografie voor de geschiedkundige?' 'En kan een historicus zomaar vertrouwen op een beeld?' Nieuwsgierig als we zijn nodigden we historicus Gie van den Berghe, naar aanleiding van zijn nieuwe boek 'Kijken zonder zien', uit voor een lezing. Professor Bruno de Wever zal hiervan de inleiding verzorgen.
Mensen zijn kijkdieren. Eerst zien, dan geloven. Zien ís geloven. Ook via andermans ogen en lenzen. Foto's hebben een enorme overtuigingskracht. Maar merkwaardig genoeg kijken en zien we doorgaans nogal achteloos en oppervlakkig, en ook met foto's springen we niet bepaald zorgvuldig om. De overtuiging dat de camera niet liegt, niet liegen kan, maakt de leugen mogelijk.
Gie van den Berghe stelt in Kijken zonder zien vijftien min of meer bekende historische foto's voor. Omdat tekst en context in hoge mate bepalen wat wordt gezien, kan de lezer eerst zelf kijken en zien, een eigen mening vormen. Vervolgens worden de foto's op de lichtbak van de geschiedschrijver gelegd.
Gie van den Berghe (Gent, 1945) is autodidact en freelance wetenschapper, hij werkte acht jaar als geschiedkundige aan het SOMA (Studiecentrum Oorlog en Maatschappij, Brussel) en is gastprofessor aan de Universiteit Gent. Zijn werk werd onder meer bekroond met de Arkprijs voor het Vrije Woord.
www.serendib.be

Woensdag 7 december 2011 - Kopergieterij: Driewerf
‘Driewerf’ is een reeks avonden waarin drie jonge fotografen worden uitgenodigd om in een ongedwongen sfeer te spreken over hun ‘werk in uitvoering’. Tijdens deze eerste avond brengen we drie documentaire fotografen samen:
Bieke Depoorter (°1986) – Won met ‘oe menia’, over haar reizen naar Rusland, de prestigieuze Magnum Expression Award en is momenteel bezig met een werk over de Verenigde Staten. www.biekedepoorter.be
Debby Huysmans (°1980) – Stelde regelmatig tentoon in binnen- en buitenland en publiceerde daarnaast ook twee boeken: ‘Elementarz’ (2005, Oost Polen) en ‘Sibir' (2010, Siberië). www.debbyhuysmans.be
Thomas Janssens (°1982) - Studeerde af aan de KASK met een reeks over de Bosnische stad ‘Mostar’ en werkte sindsdien gestaag verder in de Balkan (onder meer in het kader van een fotoproject voor CC Strombeek). www.thomasjanssens.com