Najaarslezingen

Deze herfst organiseert vzw Punctum wederom een lezingenreeks in Gent. Hieronder vind u alle informatie. Iedereen van harte welkom!

 

Mrs Deane (NL/D) – Donderdag 13 oktober 2011 / 20:00 / Zebrastraat Gent

Mrs Deane

Mrs Deane is een van de meest prikkelende en invloedrijke fotografieblogs die u op het internet zult tegenkomen. De blog is het geesteskind van Hester Keijser en Norman Beierle, een kunstenaarsduo dat zijn lezers vanuit hun thuisbasis Den Haag met veel hartstocht, eloquentie én kennis van zaken doorheen het hedendaagse fotografielandschap loodst.

Voor deze punctumlezing zal de vrouwelijke helft van Mrs. Deane ons een inkijkje gunnen in haar veelzijdige universum. Naast haar werkzaamheden voor de blog is Hester Keijser ook en vooral actief als curator (o.a. voor 'The Empty Quarter Gallery' in Dubai), autonoom kunstenaar en geeft ze regelmatig workshops over het maken van fotoboeken. Wij weten niet waar ze de tijd vandaan haalt, maar weten wel dat haar projecten onze tijd altijd waard zijn. Dit geldt zeker ook voor deze bijzondere avond. Tijdens de 'lezing', die opgevat wordt als een 'talkshow', zal Hester ons aan de hand van een aantal fragmenten meenemen op dooltocht.

We verlaten het Avondland en gaan al zwervend op zoek naar onontgonnen gebieden. Van Google image search, via surrealisme in de Sahara naar een merkwaardige hommage aan Bernd en Hilla Becher. "Origineel, eigen en los van regels" schreef de Volkskrant al over Mrs. Deane. Wij hebben daar behalve het adjectief 'onmisbaar' weinig aan toe te voegen en nodigen u dus graag uit om samen met ons te verdwalen.

(Na afloop van de lezingen bent u van harte welkom om gezamenlijk iets te drinken in de bar alwaar 'Mary & Me' het muzikale project van de Belgische fotografe Elke Andreas Boon, ten dans speelt! Dit naar aanleiding van de vernissage van de tentoonstelling van fotograaf Dirk Janssens.)

www.beikey.net/mrs-deane

 

Hans Eijkelboom (NL) – Donderdag 22 november / 20:00 / Anatomisch auditorium KASK Gent

(In het kader van de 'KASKlezingen' van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten.)

Hans Eijkelboom

Hans Eijkelboom (Arnhem, 1949) is sinds de jaren zeventig een van de grondleggers van de conceptuele kunst en fotografie in Nederland. Zijn reeksen verhouden zich tot het individu in de samenleving, maar dan zonder de romantisch documentaire houding die daar meestal mee gepaard gaat. Sociale antropologie door middel van fotografie, zij het dan doorspekt met een doorgedreven droge humor en speelsheid.

Eijkelbooms precisie en volharding spreken vooral uit zijn 'fotonotities', die enkele jaren terug nog perfect geplaatst werden in de rotonde van het Muhka tijdens de tentoonstelling 'De Orde der Dingen'. Vijftien jaar lang ging hij elke dag de straat op, camera in de hand. Bernd & Hilla Becher en Ed Ruscha in het achterhoofd houdend toont Eijkelboom ons typografieën van de plaatselijke bevolking, die ons een scherp portret voorhouden van de huidige markt-gedomineerde maatschappij.

Eijkelbooms interesse ligt in de botsing van de idealistische denkbeelden van het modernisme met de werkelijkheid. Tijdens de lezing zal hij trachten een inzicht te verschaffen in de manier waarop hij zijn franjeloze foto-praktijk inzet om die botsing te doorgronden.

www.photonotebooks.com

 

 

 

 

Gie van den Berghe (B) – Donderdag 01 december / 20:00 / Zebrastraat Gent

Gie van den Berghe

'Wat betekent fotografie voor de geschiedkundige?' 'En kan een historicus zomaar vertrouwen op een beeld?' Nieuwsgierig als we zijn nodigden we historicus Gie van den Berghe, naar aanleiding van zijn nieuwe boek 'Kijken zonder zien', uit voor een lezing. Professor Bruno de Wever zal hiervan de inleiding verzorgen.

Mensen zijn kijkdieren. Eerst zien, dan geloven. Zien ís geloven. Ook via andermans ogen en lenzen. Foto's hebben een enorme overtuigingskracht. Maar merkwaardig genoeg kijken en zien we doorgaans nogal achteloos en oppervlakkig, en ook met foto's springen we niet bepaald zorgvuldig om. De overtuiging dat de camera niet liegt, niet liegen kan, maakt de leugen mogelijk.

Gie van den Berghe stelt in Kijken zonder zien vijftien min of meer bekende historische foto's voor. Omdat tekst en context in hoge mate bepalen wat wordt gezien, kan de lezer eerst zelf kijken en zien, een eigen mening vormen. Vervolgens worden de foto's op de lichtbak van de geschiedschrijver gelegd.

Gie van den Berghe (Gent, 1945) is autodidact en freelance wetenschapper, hij werkte acht jaar als geschiedkundige aan het SOMA (Studiecentrum Oorlog en Maatschappij, Brussel) en is gastprofessor aan de Universiteit Gent. Zijn werk werd onder meer bekroond met de Arkprijs voor het Vrije Woord.

www.serendib.be

 

Driewerf – Woensdag 7 december 2011 / 20:00 / Kopergieterij Gent

Bieke Depoorter

‘Driewerf’ is een reeks avonden waarin drie jonge fotografen worden uitgenodigd om in een ongedwongen sfeer te spreken over hun ‘werk in uitvoering’. Tijdens deze eerste avond brengen we drie documentaire fotografen samen:

Bieke Depoorter (°1986) – Won met ‘oe menia’, over haar reizen naar Rusland, de prestigieuze Magnum Expression Award en is momenteel bezig met een werk over de Verenigde Staten. www.biekedepoorter.be

Debby Huysmans (°1980) – Stelde regelmatig tentoon in binnen- en buitenland en publiceerde daarnaast ook twee boeken: ‘Elementarz’ (2005, Oost Polen) en ‘Sibir' (2010, Siberië). www.debbyhuysmans.be

Thomas Janssens (°1982) - Studeerde af aan de KASK met een reeks over de Bosnische stad ‘Mostar’ en werkte sindsdien gestaag verder in de Balkan (onder meer in het kader van een fotoproject voor CC Strombeek). www.thomasjanssens.com

 

Praktisch:

Toegang tot de lezingen is gratis, maar vol = vol. Het is niet mogelijk op voorhand te reserveren.

Kunstplatform Zebrastraat: Zebrastraat 32, 9000 Gent, www.zebrastraat.be
KASK: Louis Pasteurlaan 2, www.kask.be
Kopergietery: Blekerijstraat 50, www.kopergietery.be

Na afloop van de lezingen bent u van harte welkom om gezamenlijk iets te drinken in de bar.


Volg Punctum op facebook.

Onze dank gaat uit naar Stad Gent, de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Gent, Kunstplatform De Zebrastraat en de Kopergietery zonder wie dit project niet mogelijk zou zijn geweest.